Oszd meg ezt a cikket

 

Elon Musk agyimplantátumot beültető startupja, a Neuralink közölte, hogy megkapta a jóváhagyást egy független vizsgálóbizottságtól, hogy megkezdje a betegek toborzását az első emberen végzett kísérlethez.

A vállalat bénult embereket keres, hogy egy hatéves vizsgálat keretében tesztelhesse kísérleti eszközét.

A Neuralink egyike annak a több vállalatnak, amelyek agy-számítógép interfészt (BCI) fejlesztenek, amely képes összegyűjteni és elemezni az agyi jeleket. De a milliárdos vezető bombasztikus reklámja a vállalatnak, beleértve az ígéreteket, hogy egy mindenre kiterjedő agyi számítógépet fejlesztenek ki, amely segít az embereknek lépést tartani a mesterséges intelligenciával, szkepticizmust váltott ki, és etikai aggályokat vetett fel az idegtudósok és más szakértők körében.

Tavaly az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal elutasította a vállalat kérelmét az emberi vizsgálatok gyorsított lefolytatására, de májusban jóváhagyta a Neuralink számára a vizsgálati eszközre vonatkozó mentességet (IDE), amely lehetővé teszi egy eszköz klinikai vizsgálatokhoz való felhasználását. Az ügynökség nem hozta nyilvánosságra, hogyan oldották meg a kezdeti aggályokat.

A Neuralink azt állítja, hogy függőleges gerincvelő-sérülés vagy ALS miatt kvadripláziában szenvedő betegeket keres. A résztvevőknek egy BCI-t ültetnek be sebészi úton egy saját fejlesztésű robot segítségével az agynak a mozgást irányító területére, azzal a céllal, hogy a résztvevők gondolataik segítségével képesek legyenek számítógépes kurzort vagy billentyűzetet irányítani. A közlemény szerint a vizsgálat a technológia biztonságosságát és működőképességét fogja értékelni.

A vállalat bejelentése hónapokkal azután történt, hogy megkapta a hatósági engedélyt a kísérletre. Korábbi, állatokon végzett kísérletei vizsgálat tárgyát képezik, miután a jelentések szerint a kísérletek felesleges szenvedést okoztak. Korábbi alkalmazottak a teszteket "hacker munkának" minősítették, és a Reutersnek elmondták, hogy egy esetben az eszközt rossz helyre ültették be sertésekbe, ami az állatok elaltatásához vezetett.

A vádak több vizsgálatot is kiváltottak, többek között a Mezőgazdasági Minisztérium által az állatokkal való visszaélések miatt indított vizsgálatot, valamint a Közlekedési Minisztérium által a biológiailag veszélyes anyagok helytelen kezelése miatt az államhatárokat átlépve.

A vállalat nem válaszolt azonnal arra a kérdésre, hogy mikor és hol fogják elvégezni a kísérletet, illetve hány résztvevővel. Ha az eszköz biztonságosnak bizonyul az emberi használatra, még évtizedekbe telhet, amíg a vizsgálaton kívüli betegek számára is engedélyezik.

A Reuters hozzájárult a beszámolóhoz


Ha tetszett ez a cikk, talán fontolóra vehetné, hogy adományozzon a Pokol a Földön számára. Szerkesztőink teljesen önkéntesen dolgoznak. Olvasóinktól függ, hogy rendszeres vagy egyszeri befizetésekkel segítsék munkánkat.
Adományozni itt lehet. Köszönjük.


Oszd meg ezt a cikket

 

 

Hozzászólás írása

 

Feliratkozás hírlevélre

Több olyan hírre vágyik, amelyeket a fősodratú médiában eltitkolnak?

Névnap

2023. december 1. péntek
Elza

Holnap
Melinda, Vivien
napja lesz.
Top