Oszd meg ezt a cikket

 

Egy nigériai tudós kirohanást intézett a Bill Gates és Soros György által támogatott projektek ellen, amelyek Afrikát arra használják, hogy titokban kipróbáljanak nem bizonyított vakcinákat és veszélyes technológiával kísérletezzenek, miközben emberek millióit ölik és csonkítják meg.

A Bill és Melinda Gates Alapítvány által kifejlesztett új, nOPV2 polio vakcinával összefüggésbe hozható gyermekbénulás miatt lebénult gyerekekről van szó, a Kongói Demokratikus Köztársaság és Burundi egészségügyi tisztviselői szerint, akik idén márciusban jelentették be a hírt.

Bill Gates nemrégiben azt is bejelentette, hogy minden afrikai gyermeket be akar oltani egy új, veszélyes agyhártyagyulladást okozó vakcinával.

Gates olyan technológiát is támogatott, amelyben részecskéket szórnának szét a légkörben, hogy megakadályozzák, hogy a napfény elérje a bolygó felszínét - írja a Forbes. Februárban Soros a Fortune szerint egy olyan projektet támogatott, amely a napenergia geomérnökségét alkalmazza, hogy több napfényt verjen vissza az űrbe.

Chukwumerije Okereke, a nigériai Alex Ekwueme Szövetségi Egyetem Éghajlatváltozási és Fejlesztési Központjának igazgatója azonban azt mondta, hogy ezeket az elképzeléseket nem kellene kipróbálni Afrikát óriási Petri-csészeként használva.

"Emberek millióinak, talán milliárdjainak megélhetését áshatják alá" - mondta.

"Klímaszakértőként rendkívül kockázatosnak tartom ezeket a környezetmanipulációs technikákat. Afrikai éghajlati szakértőként pedig határozottan tiltakozom az ellen, hogy Afrikát a felhasználásuk kísérleti terepévé tegyék" - írta a The New York Timesban megjelent, "Az én kontinensem nem a te óriási éghajlati laboratóriumod" című véleménycikkében.

Okereke a Carnegie Climate Governance Initiative által készített, az úgynevezett napsugárzás-módosítást támogató jelentéssel szemben lépett fel, amely szerint a logikának kell érvényesülnie, és arra figyelmeztetett, hogy "az SRM, valamint más éghajlat-politikai lehetőségek "nem racionális" közvéleményi reakciókkal találkozhatnak, amelyek erősen befolyásolhatják a döntéshozatalt".

"Nem ez volt az első alkalom, hogy a nyugatiak megpróbálták meggyőzni az afrikaiakat arról, hogy a napenergia-technológiai projektek a mi érdekünkben lehetnek. És nem is ez lesz az utolsó" - írta Okereke.

Okereke a napsugárzás kezelését "erősen spekulatívnak" nevezte. Anélkül, hogy az egész Földet laboratóriumként használnánk, nem lehet tudni, hogy ez bármit is elhomályosítana-e, nem is beszélve arról, hogy milyen hatással lenne az ökoszisztémákra, az emberekre és a globális éghajlatra".

"Más javasolt technikák közé tartozik a sivatagok műanyaggal való befedése; a növények genetikai módosítása, hogy fényesebb, fényvisszaverőbb levelekkel rendelkezzenek; a felhők létrehozása vagy fehérebbé tétele; és tükrök millióinak elhelyezése az űrben."

Okereke megjegyezte, hogy a papíron megfogalmazott elképzelésekből kimarad az emberekre gyakorolt hatásuk megvitatása, mondván, hogy "a technológiák fennáll a veszélye annak, hogy felborítják a helyi és regionális időjárási mintákat - például fokozzák az aszályokat vagy áradásokat, vagy megzavarják a monszun ciklusokat. A regionális éghajlatra és az évszakokra gyakorolt hosszú távú hatás pedig még nagyrészt ismeretlen".

Ahelyett, hogy megpróbálná áttervezni az időjárást, Okereke a bizonyítatlan tudomány helyett a megújuló energiába való nagyobb mértékű befektetésre szólított fel.

Hogy kipróbálják ötleteiket, írta, "a szószólók azzal próbálták elcsábítani az afrikai kormányokat, hogy kutatási projektek finanszírozását ajánlották fel, azt állítva, hogy a több kutatás több fényt fog vetni a technológia veszélyeire és előnyeire".

"De ez csak egy módszernek tűnik arra, hogy megpróbálják Afrikát egy bizonyítatlan technológia tesztpéldájává tenni. Valójában az ezzel a hipotetikus megoldással kapcsolatos további tanulmányok a fejlesztés felé tett lépéseknek és az esetleges bevezetés felé vezető csúszós lejtőnek tűnnek" - írta.

A napelemes geomérnökség kipróbálása valaki más területén, ahogyan azt egy sikertelen mexikói kísérlet során tették, "a gyarmatosítás néhány legrosszabb aspektusát idézi" - írta.

"Az afrikai nemzeteknek határozottan ellen kell állniuk annak, hogy területüket ilyen kísérleti célokra használják. A technológiák potenciálisan veszélyesek, és jelentősen elvonják a figyelmet a valódi változásokról, amelyekről mindannyian tudjuk, hogy a gazdagabb nemzeteknek meg kell valósítaniuk, ha van reményünk arra, hogy megelőzzük az éghajlat pusztulását" - írta.

A tudósok egy koalíciója nyílt levélben szólított fel moratóriumot a napenergia-geomérnökségi technológiák alkalmazására, és azt mondta, hogy a kockázatok és a hasznok nem oszlanának meg egyenletesen.

"A tudományos hálózatokat néhány iparosodott ország uralja, és a gazdaságilag kevésbé erős országok nem, vagy csak kevés közvetlen ellenőrzéssel rendelkeznek felettük. A szakértői bizottságokon alapuló technokrata kormányzás nem képes eldönteni az értékekkel, a kockázatmegosztással és a kockázatelfogadással kapcsolatos összetett globális konfliktusokat, amelyek a napelemes geomérnökséggel összefüggésben merülnek fel" - áll a levélben.

 


Ha tetszett ez a cikk, talán fontolóra vehetné, hogy adományozzon a Pokol a Földön számára. Szerkesztőink teljesen önkéntesen dolgoznak. Olvasóinktól függ, hogy rendszeres vagy egyszeri befizetésekkel segítsék munkánkat.
Adományozni itt lehet. Köszönjük.


Oszd meg ezt a cikket

 

 

Hozzászólás írása

 

Feliratkozás hírlevélre

Több olyan hírre vágyik, amelyeket a fősodratú médiában eltitkolnak?

Névnap

2023. december 1. péntek
Elza

Holnap
Melinda, Vivien
napja lesz.
Top