Oszd meg ezt a cikket

 

A WEF azzal büszkélkedik, hogy a mesterséges intelligencia hamarosan több milliárd haszontalan embert fog felváltani.

A Világgazdasági Fórum (WEF) azzal dicsekedett, hogy a "haszontalan emberek" milliárdjait hamarosan felváltja a mesterséges intelligencia (AI).

A WEF két vezető tagja interjút adott a Rothschild tulajdonában lévő The Economist című lapnak, hogy a mesterséges intelligenciával működő robotok térnyeréséről beszélgessenek.

Mustafa Suleyman, a Google DeepMind társalapítója és Klaus Schwab jobbkeze, Yuval Noah Harari arról beszélgettek, hogy a következő öt évben milyen erős lesz az AI.

Suleyman azzal büszkélkedett, hogy öt éven belül a mesterséges intelligencia szinte minden olyan mindennapi feladatot felvált, amelyet ma az emberek végeznek.

Példaként említette, hogy az AI telefonhívásokat fog kezdeményezni és fogadni, hogy megállapodjon emberekkel és más gépekkel.

Szulejmán azzal hencegett, hogy a mesterséges intelligencia "gazdaságunk sok-sok területén" helyettesítheti az embert.

Szulejmán jóslatainak hallatán Hararin láthatóan látszott az izgatottsága, amikor megkérdezték tőle, hogy a jóslat "rémülettel" tölti-e el.

"Ez az emberi történelem vége" - jelentette ki Harari lelkesen, hatalmas mosollyal az arcán.

"Nem a történelem vége - az ember által uralt történelem vége".

A Slaynews.com tudósítása szerint: Más szóval, a WEF jövőre vonatkozó tervei biztosítják, hogy az ember többé nem lesz a Földön uralkodó életerő.

Az önmagát futurista filozófusnak valló Harari úgy véli, hogy a mesterséges intelligencia technológiája a disztópikus pusztulásról szóló víziójának motorja.

Gyakran beszél arról, hogy az emberek összeolvadnak a gépekkel, és végül azok uralják őket.

Könyveiben egy olyan futurisztikus biotechnológiai világ terveit is vizsgálja, amelyben az intelligens biológiai organizmusokat felülmúlják saját teremtményeik.

"A Homo sapiens, ahogyan mi ismerjük, körülbelül egy évszázadon belül eltűnik" - jósolta korábban.

Mint arról a Slay News beszámolt, Harari tavaly azt állította, hogy a "klímaváltozás" egy "technológiai Noé bárkáját" fogja létrehozni a Földön, amely csak az "elit" számára lesz előnyös.

A tavaly szeptemberben a Warwick Economics Summiton tartott vita során Harari azt állította, hogy a világ "elitje" képes lesz arra, hogy hatalmával megmeneküljön egy globális tömeges kihalási eseménytől.

Harari szerint az úgynevezett "elitek" képesek lesznek megvédeni magukat a bolygókatasztrófától, miközben az emberiség többi része elpusztul.

Harari a "klímaváltozás" tárgyalásakor tette megjegyzéseit, amelyet "az emberiséget fenyegető legégetőbb fenyegetésként" fogalmazott meg.

Egy külön beszélgetés során Harari azt is felvetette, hogy a mesterséges intelligenciát fel lehetne használni a vallási szentírások, például a Biblia újraírására.

Érvelése szerint az AI felhasználásával egy globalizált "új Biblia" megírására olyan egységes "vallásokat hozhat létre, amelyek valóban helyesek".

A 2020-as és 2018-as davosi csúcstalálkozókon Harari a WEF kongresszusi nagytermének színpadán tartott főelőadásokat az emberiség jövőjéről.

Rendszeresen beszélget az államfőkkel globális kérdésekről és emberellenes jövőképéről.

Mustafa Suleyman brit mesterséges intelligencia kutató és vállalkozó, a Google DeepMind társalapítója és korábbi alkalmazott mesterséges intelligencia vezetője.

Jelenleg az Inflection AI társalapítója és vezérigazgatója, egy mesterséges intelligenciával foglalkozó stúdió, valamint a Pi fejlesztője.

Az Inflection csapatában az iparág vezető AI-szakértői közé tartoznak, akik korábban a DeepMind, a Google, a Meta, a Microsoft és az OpenAI munkatársai voltak.

Szulejmán emellett a The Economist igazgatótanácsának tagja, valamint a WEF júniusban indított AI Governance Alliance nevű szövetségének irányítóbizottsági tagja.

A WEF irányítóbizottságának további tagjai:

Nick Clegg - a Meta Platforms Inc. globális ügyekért felelős elnöke.
Gary Cohn - az IBM alelnöke.
Brad Smith - alelnök és elnökhelyettes, Microsoft
Kent Walker - globális ügyekért felelős elnök, Google

Szulejmán könyve "The Coming Wave: Technológia, hatalom és a XXI. század legnagyobb dilemmája" című könyve 2023 szeptemberében jelent meg.

A Microsoft társalapítója, Bill Gates így méltatta a könyvet: "Kiváló útmutató a példátlan időkben való navigáláshoz".

A The Economist adott otthont egy beszélgetésnek Harari és Szulejmán között arról, hogy terveik szerint milyen hatással lesz a mesterséges intelligencia a közeljövőnkre.

Arra a kérdésre, hogy milyen lesz az emberek élete öt év múlva, Szulejmán azt mondta: "Azok közülünk, akik a legmodernebb mesterséges intelligencia modelleket képeznek, olyan modelleket fognak képezni, amelyek több mint ezerszer nagyobbak, mint amit ma látunk... a következő öt évben képes mesterséges intelligenciákat fogunk látni.

"Olyan mesterséges intelligenciákat, amelyek nem csak mondani tudnak dolgokat, hanem tenni is."

Leírta disztópikus vízióját egy olyan világról, ahol az AI telefonhívásokat intéz majd "más emberekhez", hogy tárgyaljanak, és más AI-kat hívnak fel, hogy megállapítsák a megfelelő sorrendet az ellátási láncban.

Az AI képes lesz az alkalmazásprogramozási interfészeket (API-kat), azaz a rendszerek közötti adatátvitelt feldolgozó szoftvert használni, így képes lesz kommunikálni weboldalakkal, tudásbázisokkal és információraktárakkal.

Miután Szulejmán kifejtette vízióját, Harari azt mondta: "... számomra, amit most hallottunk, ez az emberi történelem vége.

"Nem a történelem vége - az ember által uralt történelem vége.

"A történelem úgy fog folytatódni, hogy valaki más fogja irányítani."

Érdekes volt, hogy Harari azt mondta, hogy "valaki más irányítja".

A "valaki" használata a "valaki" helyett a "valami" kifejezéssel azokra akart utalni, akik a technológiát irányítani fogják?

Hasonlóképpen, Szulejmán is utalt arra, hogy a "képes mesterséges intelligencia" kommunikál "más emberekkel".

Az ember és a gép összeolvadásának gondolatát Harari és a WEF gyakran népszerűsíti.

A WEF vezetője, Klaus Schwab 2014-ben a "negyedik ipari forradalomra" vonatkozó terveit "globalizáció 4.0"-ként jellemezte.

Schwab azt mondta, hogy a programja "fizikai, digitális és biológiai identitásunk összeolvadásához [ ] fog vezetni".

Lehetséges, hogy Harari és Szulejmán rosszul fogalmazott, de legyünk tisztában a nyelvezettel és a pszichológiával, amelyet arra használnak, hogy az embereket az ideológiájuk elfogadására indoktrinálják.

Amit Harari ezután mondott, az egy másik példa erre.

Arra a kérdésre, hogy a mesterséges intelligencia megfékezhető-e, ahogyan azt Szulejmán javasolta, Harari így válaszolt: "Ha az emberek megosztottak egymás között és fegyverkezési versenyben vannak, akkor szinte lehetetlenné válik ennek az idegen intelligenciának a megfékezése ...

"Én inkább úgy gondolok erre, mint egy valódi idegen invázióra."

"Mintha valaki jönne és azt mondaná, hogy egy flotta, egy idegen űrhajóflotta érkezik a Zircon bolygóról, vagy akárhonnan, szuper, magasan intelligens lényekkel.

"Öt éven belül itt lesznek és elfoglalják a bolygót.

"Talán kedvesek lesznek, talán megoldják a rákot és a klímaváltozást, de nem vagyunk benne biztosak.

"Ezzel állunk szemben, csakhogy az idegenek nem űrhajókkal jönnek a Zircon bolygóról, hanem a laboratóriumból.

"Tudjuk, hogy rendkívül intelligensek lesznek, és legalábbis potenciálisan rendelkeznek ügynöki képességekkel, és ez egy nagyon-nagyon ijesztő keverék."

 


Ha tetszett ez a cikk, talán fontolóra vehetné, hogy adományozzon a Pokol a Földön számára. Szerkesztőink teljesen önkéntesen dolgoznak. Olvasóinktól függ, hogy rendszeres vagy egyszeri befizetésekkel segítsék munkánkat.
Adományozni itt lehet. Köszönjük.


Oszd meg ezt a cikket

 

 

Hozzászólás írása

 

Feliratkozás hírlevélre

Több olyan hírre vágyik, amelyeket a fősodratú médiában eltitkolnak?

Névnap

2023. december 1. péntek
Elza

Holnap
Melinda, Vivien
napja lesz.
Top