Oszd meg ezt a cikket

 

2023 augusztusában 84 túladagolásos halálesetet jelentettek a városban, ami rekordot jelent 2023 januárjához

A San Francisco-i közegészségügyi minisztérium hétfőn bejelentette, hogy augusztusban 84 kábítószer-túladagolás miatti halálesetet regisztráltak, ezzel megdöntve a 2023. januári havi rekordot, amely a város történetének leghalálosabb kábítószer-túladagolási hónapja.

Több mint egy évtizede a fentanil, az FDA által jóváhagyott szintetikus opioid fájdalomcsillapító és érzéstelenítő, amely akár  50-szer erősebb a heroinnál és 100-szor erősebb a morfiumnál , súlyos visszaélések miatt pusztította az Egyesült Államok városait. Különösen San Franciscót érintette súlyosan az elmúlt években, csak 2020-ban 519 fentanil-túladagolás okozta haláleset következett be, az összes 725 túladagolásos haláleset 73%-át abban az évben jelentettek.

A korábbi Chesa Boudin kerületi ügyész által  a vádemelés korlátozására irányuló politikák , a romló gazdasági helyzet és  a városban egyre növekvő bűnüldözési hiányhelyzet miatt  a probléma 2020 óta súlyosabbá vált  . A túladagolások számának óriási növekedését és az új rekordot is feljegyezték. a kábítószerrel összefüggő halálesetek száma a városban.

Még azután is, hogy Boudint tavaly visszahívták, és az új ügyésznő, Brooke Jenkins  visszahozta a kábítószer-kereskedők felelősségét , a fentanilhalálozási arány még mindig emelkedett. Eközben a gyógyszergyárak és a gyógyszertárláncok rekordösszegeket kezdtek fizetni a városnak a fentanilválságban játszott szerepükért. Ebből  24,8 millió dollárt fizetett a Teva Pharmaceuticals  és  230 millió dollárt a Walgreens .

Ez 2023-hoz vezetett, ahol a problémák kombinációja hamarosan rekordgyorsan vezetett a fentanillal kapcsolatos halálesetek számához. 2023 első három hónapjában 200  fentanillal összefüggő halálesetet regisztráltak ,  ami óriási ugrás a 2022-es 142 halálesethez képest. Csak januárban 84 kábítószer-túladagolás okozta halálesetet regisztráltak. A múlt hónapban az SF Közegészségügyi Minisztériuma bejelentette, hogy az év során eddig 473 ember halt meg véletlen túladagolásban, ebből 74-en csak júliusban, és a túladagolások közül 385-öt fentanil okozta. A tisztviselők azt is megjegyezték, hogy a jelenlegi ütemben a város valószínűleg átlépi a 2020-as 725-ös túladagolás miatti halálozási számot .

84 túladagolásos haláleset SF-ben augusztusban

„Fájdalommal tölt el, hogy megosztom, hogy ez a legnagyobb túladagolásos haláleset, amelyet San Francisco tapasztalt, és ez összefüggésben van a fentanil kábítószer-kínálatunkban való ezzel a megelőzésével” – mondta Dr. Grant Colfax, San Francisco közegészségügyi igazgatója a múlt hónapban. „A túladagolásos halálesetek 80%-a a fentanil következménye, amely olcsóbbá, erősebbé és elérhetőbbé vált. Amikor először bemutatták, az emberek más drogokkal keverték, de mostanra egyre több droghasználó választja egyedül a fentanilt.”

Míg sok egészségügyi tisztviselő abban reménykedett, hogy ez elkerülhető a halálozások számának csökkenésével és a városban működő új programok révén, ezek a remények szertefoszlottak hétfőn, amikor a város bejelentette, hogy a halálozások száma csak augusztusban nőtt, 74-ről 84-re. és az évre vonatkozó új túladagolásos halálozási becslést 845-ben határozták meg. A fentanil-halálozás tendenciája is folytatódott, a 84-ből 66-ban a szintetikus kábítószer volt az oka. Ezen túlmenően a 84 túladagolásos haláleset megdöntötte a város havi túladagolási rekordját, megosztva a 2023. januári túladagolásos halálesetek számával.

„Ez egy tragédia, amely nap mint nap kibontakozik. Augusztusban napi három haláleset történt San Franciscóban túladagolás miatt, amelyeknek legalább 80%-a az előzetes adatok alapján a fentanil miatt van” – mondta Colfax hétfőn. "A legfontosabb dolog, amit szeretnénk, hogy az emberek megértsék, hogy a gyógyulás lehetséges, a kezelés számos helyen elérhető városszerte, hogy bizonyítékokon alapuló kezeléseink vannak, és mindent megteszünk a túladagolás miatti halálesetek további megelőzésére."

Az SF viselkedés-egészségügyi igazgatója, Hillary Kunins hétfőn azt is elmondta, hogy a város kiterjeszti a tájékoztatást, és új programokat indít a túladagolásos halálesetek kezelésére.

"Idén több mint 73 000 naloxon adagot ájultunk ki" - mondta Kunins. „Ezt az életmentő gyógyszert rutinszerűen osztják ki magas kockázatú helyeken, ahol az emberek ki vannak téve a túladagolásnak, ideértve az utcai gondozásunk során, valamint a városi táborokban, a börtönünk halljában, a kezelési központokban és állandó támogató lakásban.”

A város, valamint a jótékonysági szervezetek és más csoportok fokozott tudatossága és erőfeszítései ellenére a kábítószer- és túladagolás problémájának kezelése terén sokan, akik közvetlenül foglalkoznak a problémával a városban, azt mondták, hogy ezek a programok semmit sem javítottak az általános helyzeten.

„84-et veszítettünk ebben a hónapban” – mondta Harmony Smith, aki egy szenvedélybetegek támogató csoportját vezeti San Franciscóban. – Ez olyan, mintha néhány buszt küldenénk le a Bay Bridge-ről. Ennek ellenére senkinek a szeme se rebben.

„Leginkább a hajléktalanokat és az alacsonyabb jövedelműeket érinti, de a fentanil mindenhol nagy probléma, így összességében mindenkit érint. Úgy tűnik, hogy a város minden héten azt mondja, hogy „Ó, megcsináljuk” vagy „Ó, itt egy új program”, de nem tesz semmit. Az egyetlen program, amiben valódi változást tapasztaltunk, az az, hogy több Narcant teszünk elérhetővé.”

„A fentanillal közvetlenebbül kell foglalkozni, a városnak pedig az utca szintjén kell eljutnia az emberekhez, és kezelést kell kínálnia. De ez nehéz, mert sokan drogoznak, hogy elkerüljék a helyzetet, amelyben vannak. És nézd meg, hol van a város. Magas a hajléktalanság, nem elég jól fizető állás, nincs elég megfizethető lakhatás, hatalmas bűnözési probléma, és egyre kevesebben lehetőségeket. Természetesen lesz kábítószer-probléma, és amíg a többi problémát meg nem oldják, San Francisco folytathatja ezeket a programokat, de nem fogja enyhíteni a túladagolások nagy számát.”

„Múlt hónapban azt mondtam, hogy új lemezt fogunk látni, és meg is tettük. Ezen a ponton nem lennék meglepve, ha látnék még egyet. Ó, és az utolsó gondolat. Ezek csak a bejelentett túladagolásos halálesetek. A holttesteket néha hónapokkal a tény után találják meg, ha egyáltalán találják. Ki tudja, mi a valós szám?

A szeptemberi statisztikák valószínűleg a jövő hónapban jelennek meg.


Ha tetszett ez a cikk, talán fontolóra vehetné, hogy adományozzon a Pokol a Földön számára. Szerkesztőink teljesen önkéntesen dolgoznak. Olvasóinktól függ, hogy rendszeres vagy egyszeri befizetésekkel segítsék munkánkat.
Adományozni itt lehet. Köszönjük.


Oszd meg ezt a cikket

 

 

hozzászólás1

 • Hozzászólás hivatkozás Mancsos

  Mancsos

  2023 szept. 20

  „Fájdalommal tölt el, hogy megosztom, hogy ez a legnagyobb túladagolásos haláleset, amelyet San Francisco tapasztalt, és ez összefüggésben van a fentanil kábítószer-kínálatunkban való ezzel a megelőzésével” – mondta Dr. Grant Colfax, San Francisco közegészségügyi igazgatója a múlt hónapban."
  Azt a qrva! Az, hogy milliókat öltetek meg a "vakcináitokkal", és még többet nyomorítottatok le azokkal, az nem tölt el fájdalommal, csak az, ha valaki mondjuk az "oltásaitok" okozta elviselhetetlen fájdalmára több ilyen - általatok engedélyezett- "gyógyszert" szed be, amitől meghal?! Mert mondjuk közölték vele, hogy a turbórákja amit okoztatok neki nem gyógyítható egyébként se... Szóval szomorú vagy?! Mi is, hogy még éltek, és senki nem vert még agyon benneteket, azért, amit tettetek!

  Jelentés

Hozzászólás írása

 

Feliratkozás hírlevélre

Több olyan hírre vágyik, amelyeket a fősodratú médiában eltitkolnak?

Névnap

2023. december 1. péntek
Elza

Holnap
Melinda, Vivien
napja lesz.
Top