Oszd meg ezt a cikket

 

A borostyán gyönyörűen mutathat az erdőben, a falakon és a házfalakon.

Azonban sok kertészt és háztulajdonost bosszant ennek az örökzöld növénynek az óriási élet- és terjedési kényszere.

Pedig a közönséges borostyán (Hedera helix) nemcsak szép látvány, hanem nagyon hasznos is a lakásban.

A zöld levelek szaponinokat, szappanszerű tulajdonságokkal rendelkező szerves anyagokat tartalmaznak. Ezek ugyanazok a hatóanyagok, amelyek az indiai szappandió mosóerejét adják.

Ebben a bejegyzésben megmutatjuk, hogyan használhatod a borostyánleveleket hatékony, ingyenes mosószerként.

Mosás növényekkel

Ha szeretnéd minél vegyszermentesebbé tenni a háztartásodat, a borostyán lehet a megoldás. Sokaknak jó tapasztalatai vannak a szappanos dióval, de két nagy hátránya is van: A hosszú szállítási útvonalak magas CO2-kibocsátáshoz vezetnek, és felesleges költségeket okoznak A nyugati országok nagy kereslete Indiában gyors áremelkedéshez vezetett, ezért ott ma már egyre több mosás történik vegyszeres tisztítószerekkel.

A szennyezett szennyvizet, ellentétben velünk, ritkán kezelik, így egyre több vegyszer kerül a talajvízbe, a folyókba és az óceánokba. A borostyán viszont szinte minden parkban, sok erdőben és sok kertben is nő. Ha nincs a közelben borostyán, ősszel vadgesztenyét is gyűjthetünk, és mosószert készíthetünk belőle.

Borostyán mosószer

A borostyánnal való mosás legegyszerűbb módja mindössze néhány lépést igényel:

10 vastag borostyánlevelet tépjünk egyszer középen, és tegyük egy zokniba vagy egy szennyeshálóba kössük a zoknit csomóba vagy zárjuk le a szennyeshálót csak tegyük a dobba a szennyessel együtt

A makacs foltokat előkezelhetjük túrószappannal, vagy adhatunk a mosószerrekeszbe egy kis mosószódát (nagyon olcsón kapható minden drogériában vagy online - mi inkább a Holste mosószódát szeretjük, mert kevesebb műanyagra van szükség a csomagoláshoz).

Egy kis mosószóda a magas mésztartalmú vízhez és a világos színű szennyeshez is ajánlott, mert különben hosszú távon szürke foltok alakulhatnak ki rajta.

Egyszerű folyékony mosószert borostyánnal úgy lehet készíteni, hogy az apróra vágott levelekre forró vizet öntünk, és a keveréket néhány órán át hagyjuk ázni, amíg rázásra jelentős mennyiségű hab képződik. Szűrjük át egy szitán a mosószeres rekeszbe, mossuk ki, kész!

Ön kipróbálta már a borostyán mosószert, vagy tud jobb alternatívát?

Mosás borostyánnal: A bio borostyán mosószer útmutatója

A mosáshoz gyakran csak egy teljesen természetes összetevőre van szükséged: borostyánra! A borostyánlevélben található szaponinok szappanszerű tulajdonságokkal rendelkeznek, aminek köszönhetően a mosógépben megkötik a szennyeződéseket és a zsírt, és a szennyvízzel együtt eltávolítják azokat. Ezért a levelekből kiváló borostyán mosószer készíthető.

Az elv ugyanaz, mint a gesztenyéből készült szerves mosószer esetében, amely szintén tartalmaz szaponinokat. A borostyán különleges előnye azonban, hogy a növény örökzöld, ezért egész évben frissen kapható.

Mosás borostyánnal: így működik

A közönséges borostyán leveleit közvetlenül a növényről a mosódobba lehet tenni. A 40 °C-on vagy annál magasabb hőmérsékleten, rövid mosási ciklus nélkül végzett forró vagy színes mosás során a szaponinok a levelek előzetes feldolgozása nélkül is megfelelő mennyiségben szabadulnak fel, és így tiszta mosást eredményeznek.

Ehhez nagyjából tépjünk le mosásonként egy maréknyi levelet, tegyük egy mosóhálóba (például ebbe a házi készítésű diótejes zacskóba) vagy egy zokniba, zárjuk le vagy kössük csomóra, és mossuk a mosódobban. Egy evőkanál mosószóda a főöblítőben fokozza a mosási eredményt, és vízlágyító hatása is van.

Készítsen saját borostyán mosószert

A borostyán azonban nem csak a 40 °C-os és a feletti hőmérsékletű, forró és színes szennyes ruhákhoz alkalmas. Ahhoz, hogy alacsony hőmérsékleten és rövid mosásokban is moshasson fehér, színes és finom ruhákat borostyánlevéllel, javasoljuk, hogy készítsen borostyánmosó oldatot.

Egy mosási töltethez szükséges:

1 maréknyi borostyánlevél (kb. 30 g)
300 ml víz
opcionálisan: 1 evőkanál mosószóda
opcionális: 2-3 teáskanál oxigénes fehérítőszer a szürke fátyol nélküli fehér ruhákhoz.
Edény, pl. egy nagy befőttesüveg vagy csavaros tetejű befőttesüveg.

Tipp: Gyapjúhoz és selyemhez csak frissen és tisztán használja a Borostyán mosószert. A szódabikarbóna ugyanis állati szálakhoz inkább nem alkalmas, mert a szálakat megduzzasztja. Alternatívaként nézze meg ezt a mosószerreceptet finom ruhákhoz és gyapjúhoz.

Szükséges idő: 5 perc.

(plusz néhány óra áztatási idő)

Így készítsd el a mosószert borostyánnal:

Forraljuk fel a vizet. Vágjuk durvára a borostyánleveleket, és tegyük az edénybe. Öntse rá a forró, már nem forrásban lévő vizet, és zárja le. a borostyánnal való mosás nem szennyezi a környezetet, a szennyest pedig kíméletesen, alaposan és teljesen ingyenesen tisztítja. Mosószer közvetlenül a természetből!

Hagyjuk néhány órán át ázni, és időről időre ellenőrizzük, hogy nem képződik-e hab, ha felrázzuk. Ha a hab észrevehető, a mosóoldat már felhasználható. Ha ez még nem így van, adjon hozzá még borostyánt, vagy hosszabbítsa meg az áztatási időt. A borostyánnal való mosás nem szennyezi a környezetet, és a szennyest kíméletesen, alaposan és teljesen ingyenesen tisztítja. Mosószer közvetlenül a természetből!

Szűrje a borostyán mosóoldatot egy szitán keresztül a mosógép fő öblítőkamrájába. Adjon hozzá opcionális mosószódát és oxigénes fehérítőt, és mosson a szokásos módon. a borostyánnal való mosás nem szennyezi a környezetet, és a szennyest kíméletesen, alaposan és teljesen ingyenesen tisztítja. Mosószer közvetlenül a természetből!

A mosás borostyánnal puhává és természetesen friss illatúvá teszi a szennyest, még lágyítószer nélkül is. A víz keménységétől függően a vízlágyító rekeszben lévő asztali almaecet tovább javíthatja a mosási eredményt. A mosás extra illatosításához adjon néhány csepp illóolajat a textilpuhítószer rekeszbe.

Mivel az Ivy mosószer nem tartalmaz speciális folteltávolító vagy fehérítő szereket, a különösen makacs foltokkal, például gyümölcsökkel, tintával vagy fűvel szennyezett szennyes ruhákat legjobb nedvesített túrószappannal, epeszappannal vagy ökológiai előmosó spray-vel kezelni, mielőtt az Ivy mosószerbe kerülne.

Tipp: A Borostyánmosó mosogatáshoz is használható. Ehhez tegyük a mosószódát közvetlenül egy kis lábasba borostyánnal és vízzel, és opcionálisan sűrítsük be három-négy teáskanál kukoricaliszttel. Hagyjuk a keveréket öt-tíz percig főni, majd szűrjük le. Lehűlés után a borostyán mosogatószer felhasználható. A hűtőszekrényben akár egy hétig is eláll.

Borostyán mosogatószer raktározás

Mivel a borostyán örökzöld, levelei egész évben rendelkezésre állnak mosószer készítéséhez. A frissen feloldott szaponinok mindig a legjobb mosóhatással rendelkeznek. Emiatt - és a tárolhatóság miatt - ajánlatos a borostyán mosószert a készítés után azonnal felhasználni, vagy legfeljebb két napig a hűtőszekrényben tárolni.

Bizonyos esetekben azonban még így is érdemes lehet egy kis készletet tartani a borostyánból. A szaponinok például megmaradnak, ha a leveleket kis mennyiségben lefagyasztjuk. Szükség esetén kiolvaszthatók és mosószerként felhasználhatók. A borostyánlevelek szárítása is lehetséges. Ha mosni akarunk, jobb, ha valamivel nagyobb mennyiséget használunk, mert a borostyán mosóereje száradáskor némileg csökken.

A borostyán mosószernek való szárításához a következőképpen járjon el:

Terítsük szét a borostyánleveleket egy nedvszívó felületen (törölköző vagy hasonló) úgy, hogy semmi ne legyen egymáson. Hagyja alaposan megszáradni meleg helyen, lehetőleg több napig.
Morzsolja össze a szárított leveleket a kezében, és tárolja őket légmentesen záródó edényben, például egy csavaros tetejű üvegben.

Rendszeresen ellenőrizze, hogy nem érződik-e dohos szag vagy penész, hátha mégsem száradtak meg teljesen.
Egy mosáshoz öntsön 200 milliliter forró vizet három-négy evőkanálnyi morzsolt levélre, és hagyja ázni egy éjszakán át. Szűrje a keveréket egy szitán keresztül a mosószeres rekeszbe, és mossa a szokásos módon. Forrásban lévő és színes szennyes ruhákhoz is alkalmas.

A borostyánnal való mosás nem szennyezi a környezetet, és a szennyest kíméletesen, alaposan és teljesen ingyenesen tisztítja. Mosószer közvetlenül a természetből!

Várjunk csak - a borostyán nem mérgező?

Így van - sok más növényhez hasonlóan a borostyán is mérgező, ha nagy mennyiségben fogyasztják. Ez azonban elsősorban a növény bogyóit érinti. A levelekben sokkal kevesebb méreg van, és még kevesebb a vizes kivonatban. Nagyon nagy mennyiségű levelet kellene megenni ahhoz, hogy bármilyen hatást észleljünk. Emellett a mosószert nem szabad meginni, ezért a gyermekek elől elzárva kell tartani.

Jól adagolt mennyiségben a benne lévő összetevők még az egészségre is jótékonyan hatnak, és gyógynövényes gyógyszerekben légúti betegségek és idegfájdalmak kezelésére használják, például borostyán köhögés elleni szirupként. Masszázsolajban a borostyán hatékony a narancsbőr ellen, természetes testápoló krémben pedig a borostyán biztosítja a bőr feszességét.

Megjegyzés: A borostyánban található összetevőkkel szembeni ritka allergiás reakció kizárására előzetesen egyszerű allergiatesztet lehet végezni egyetlen, borostyánnal kézzel mosott ruhadarab (izzadságpánt vagy hasonló) segítségével. Ha reakció lép fel, jobb, ha nem használunk borostyánt mosószerként, és alternatívaként más ökológiai mosószerre váltunk.

Gesztenyés mosószer: ökológiai, ingyenes és regionális

A vadgesztenye nagyon sokoldalúan felhasználható.

Értékes összetevői segítenek az érrendszeri betegségekben, napvédőszerként hatnak, és a barna gesztenye kis ráfordítással akár lisztpótlóként is használható.

A legizgalmasabb felhasználási terület azonban a vadgesztenye mosószer.

Jól olvastad! A barna gesztenye magjából ingyenesen, természetes és hatékony mosószert készíthetsz.

Az indiai szappandiófához hasonlóan a gesztenye is a szappanfafélék családjába tartozik. Barna magjai sok szaponin, azaz mosóaktív anyagot tartalmaznak, ahogyan a szappanfű, a borostyán és a nyírfa levelében is koncentráltan megtalálhatóak.

A vadgesztenyével való mosás előnyei A vadgesztenyével való mosás előnyei sokrétűek: 100%-ban biológiailag lebomló A ruhák és a bőr vegyszermentesek maradnak

A szappandióval való mosás Közép-Európában szinte mindenhol ingyenesen elérhető A szappandióval ellentétben regionálisan, hosszú szállítási utak és a származási országok piactorzulásai nélkül elérhető A vadgesztenyével való mosás. A vadgesztenyével való mosás nagyon egyszerű, mindössze öt-nyolc vadgesztenyére és 300 ml vízre van szükség.

Így kell csinálni:

Vágja a gesztenyét negyedekre, vagy még jobb, ha kisebb darabokra

A fehér ruhák esetében távolítsa el a barna héjat, a sötét és színes ruhák esetében ez nem szükséges

Tegye a gesztenyedarabokat egy pohárba, és öntsön rájuk 300 ml vizet.
A víz feloldja a gesztenyéből a szaponinokat. Ha negyedekre vágta őket, akkor hagyja a vizet körülbelül nyolc órán át ázni.

Minél kisebbek a gesztenyedarabok, annál rövidebb az áztatási idő.

Öntse a lúgot egy szitán keresztül a mosógép mosószeres rekeszébe, hogy a darabok ne kerüljenek a gépbe

A szokásos módon mosson ki

Tippek a gesztenyés mosószerhez

Minél nagyobb a mosnivaló és minél nagyobb a szennyezettség, annál több gesztenyét érdemes használni.

A makacs foltokat túró- vagy epeszappannal előkezelheti.

Ha a víz sok meszet tartalmaz, adhat hozzá egy kis mosószódát.

Ha állati szálakat, például gyapjút vagy selymet mos, ne használjon szódát, helyette használjon egy kis ecetet, mint textilpuhítót.

A gesztenyét akár háromszor is újra felhasználhatja, de vegye figyelembe, hogy az áztatási időnek minden alkalommal egy kicsit hosszabbnak kell lennie.

Ha annyira lelkesedik a gesztenyés mosószerért, mint mi, érdemes egy éves készletet készíteni. Itt megtudhatod, mire kell figyelned, ha gesztenyeport készítesz.

Kipróbáltad már a gesztenyés mosószert?

Források:

https://www.kostbarenatur.net

https://www.smarticular.net

https://www.kostbarenatur.net

Videó


Ha tetszett ez a cikk, talán fontolóra vehetné, hogy adományozzon a Pokol a Földön számára. Szerkesztőink teljesen önkéntesen dolgoznak. Olvasóinktól függ, hogy rendszeres vagy egyszeri befizetésekkel segítsék munkánkat.
Adományozni itt lehet. Köszönjük.


Oszd meg ezt a cikket

 

 

Hozzászólás írása

 

Címkék:

Feliratkozás hírlevélre

Több olyan hírre vágyik, amelyeket a fősodratú médiában eltitkolnak?

Névnap

2023. december 1. péntek
Elza

Holnap
Melinda, Vivien
napja lesz.
Top